Magiczne przepisy

Gastronomia i kulinaria

Jak ugotować kapustę kiszoną

zupa z kapusty kiszonej

Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek do wielu potraw głównie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Najlepiej smakuje jako uzupełnienie obiadów z daniami mięsnymi – liczne grono gospodyń nie wyobraża sobie podawania rodzinnego posiłku bez kapusty kiszonej, np. duszonej z cebulką. Czy gotowanie kapusty kiszonej jest trudne? Jak ugotować kapustę kiszoną np. do łazanek? Podpowiadamy, jak ugotować kapustę kiszoną i tym samym uzyskać pyszny i zdrowy dodatek do posiłku. Następnym wpisem jest mielenie kawy w Thermomix.

Kapusta kiszona – właściwości i korzyści dla zdrowia

Kiszona kapusta słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości:

  • – wzmacnia odporność, 
  • – pomaga w regulowaniu poziomu cukru,
  • – obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • – dobrze wpływa na układ pokarmowy. 

Ponadto kapusta kiszona posiada wiele witamin i minerałów, takich jak m.in.: wapń, witamina C i żelazo. Jest na tyle uniwersalna, że można ją wykorzystać do przygotowania wielu potraw – jest podstawą np. bigosu, góralskiej zupy kwaśnicy czy kapuśniaku. Dobrze smakuje także w pierogach, krokietach oraz z grzybami i grochem. Podawanie kapusty kiszonej do obiadu na ciepło to w wielu domach tradycja kulinarna od pokoleń. Mało tego, wiele osób nie zastanawia się nawet nad tym, jak ugotować kapustę kiszoną. Spożywają ją oni surową, zupełnie bez żadnych dodatków. My jednak postanowiliśmy wyjaśnić jak oraz ile czasu gotować kapustę kiszoną. Polecane zupy na obiad to zupa krem z dyni, pyszna dla każdego.

Jak ugotować kapustę kiszoną? Kilka porad

Przygotuj składniki do kapusty kiszonej:

  • – 50 g kapusty kiszonej,
  • – przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz,
  • – cebulę,
  • – opcjonalnie – boczek, kiełbasę.

Przepis na ugotowana kapustę kiszoną:

  1. Kapustę poszatkuj, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby ją przykryć. Jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, warto ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć nadmiar soku.
  2. Kapustę zagotuj. Jak długo gotować kapustę na tym etapie? Zaleca się ok. 15 min. W międzyczasie pokrój boczek i kiełbasę, posiekaj cebulę i całość przesmaż na patelni.
  3. Dodaj podsmażoną cebulę i mięso do kapusty i gotuj dalej do miękkości składników. A ile czasu powinno się gotować kapustę kiszoną z dodatkami? Optymalny czas to ok. Godziny. Wynika to z faktu, że część wody musi odparować.
  4. Gdy kapusta się ugotuje, dodajemy przyprawy do smaku. 

Ile czasu gotować kapustę kiszoną?

Jak widać, ugotowanie kapusty kiszonej trochę trwa, ale nie jest trudne. A jak ugotować kapustę kiszoną do łazanek? W zależności od przepisu kapustę gotuje się także przez godzinę, a potem odcedza i podsmaża na patelni wraz z makaronem i kiełbasą. Podobnie gotujemy kapustę do innych dań, które ją zawierają.

Kapusta kiszona gotowana do mięsa i nie tylko

Ugotowana kapusta kiszona sprawdzi się w wielu daniach. Najlepiej będzie smakować przy daniach mięsnych, np. zrazach czy kotletach. Można także przygotować kapustę kiszoną w wersji na słodko. Tutaj przepis jest prosty:

  1. Kapustę porządnie odciskamy z nadmiaru soku, płuczemy kilka razy, szatkujemy.
  2. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i łyżkę oleju.
  3. Gotujemy kapustę kiszoną pod przykryciem. Jak długo? Wystarczy ok. 30 min. W trakcie gotowania mieszamy.
  4. Pod koniec gotowania słodzimy dwoma łyżkami cukru i gotowe. W ten sposób otrzymujemy delikatną w smaku i słodką kapustę kiszoną do obiadu czy innych potraw. 
Kapusta kiszona potrawa

Jak widzisz, sposobów na kapustę kiszoną jest wiele. Tylko od Ciebie i od Twojego gustu zależy, w jakiej formie ją przygotujesz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *